Lipoedeem

Lipoedeem is een chronische, vaak progressieve, ziekte bij vrouwen die wordt gekenmerkt door een herverdeling van vet en is vaak hormonaal. Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. De afvoer van vocht via het lymfeweefsel is onderdrukt en er ontstaat een opstapeling van vet en vocht. Meestal komt lipoedeem voor ter hoogte van armen, heupen, bovenbenen, knieën en onderbenen. Daarnaast is er de neiging tot een orthostatische oedeem en blauwe plekken na enig trauma en een significante gevoeligheid voor aanraking. In een vergevorderd stadium kan zich een lymfostatisch oedeem vormen. Deze onherstelbare, geavanceerde fase is een disfunctie van het lymfestelsel en moet dus vermeden worden.

Belangrijk is het hierboven omschreven, negatieve verloop van deze ziekte zo snel mogelijk te stoppen. De huidige standaard behandelingsmethoden van lipoedeem zijn therapeutisch elastische kousen en manuele lymdrainage. In de afgelopen 15 jaar, heeft de liposculpture/liposuctie zich als enige, veilige en effectieve therapie bewezen. Een andere tevredenstellende therapie bestaat niet.

Veelvoorkomende aandoening

Lipoedeem is een veel voorkomende aandoening met een aantal specifieke kenmerken. De ziekte is slechts beperkt bekend bij medici. Met name flebologen, dermatologen, enkele huidtherapeuten en fysiotherapeuten kennen de diagnose. Het herhaalde advies tot gewichtsvermindering en bewegen komt voort uit de onbekendheid met deze ziekte en leidt tot veel frustraties en psychische belasting bij deze patiënten.

Risico en complicaties van lipoedeem

Dankzij de verfijnde techniek die wij bij Lipocentrum Maastricht hanteren komen complicaties zelden voor. Complicaties die na elke operatie kunnen voorkomen zijn bloeduitstortingen, infecties, tijdelijke gevoelloosheid, slechte wondgenezing en een allergische reactie. Een andere complicatie, waarop overigens na elke chirurgische ingreep kans is, is trombose. Daarom wordt regelmatig bewegen of in beweging blijven aanbevolen.

Kenmerken van lipoedeem

  • zwaar gevoel in de benen
  • pijnen in de benen e/o armen door de zwelling
  • cellulitis (sinaasappelhuid) en blauwe plekken
  • slechte bloeddoorstroming
  • schurende huid tijdens het lopen, vooral tussen de bovenbenen
Zittende Blonde Vrouw